Witgoed reparatie Ede

REGIO GELDERLAND
Ede - Bennekom - Wageningen - Barneveld - Veenendaal - Oosterbeek - Renkum - Arnhem

Ontdek handige adviezen om je machines optimaal te gebruiken en te onderhouden.

Tips voor onderhoud & gebruik wasmachine

Hoe stel je de pootjes van je wasmachine correct af?

Het correct afstellen van de pootjes van je wasmachine is essentieel voor een stabiele en stille werking van het apparaat. Een wasmachine die niet goed waterpas staat, kan gaan trillen, lawaai maken en zelfs schade aan de vloer of de machine zelf veroorzaken. Door de pootjes goed af te stellen, zorg je ervoor dat je wasmachine stabiel staat. Wij hebben alle stappen voor je op een rijtje gezet zodat je zeker weet dat je wasmachine pootjes goed staan.

Benodigdheden

Om de pootjes van je wasmachine goed af te stellen, heb je het volgende nodig:

  • Een waterpas
  • Een verstelbare moersleutel of tang
  • Een schroevendraaier (afhankelijk van het model wasmachine)


Stap 1 | Controleer of de vloer vlak is

Voordat we met de wasmachine aan de gang gaan is het belangrijk om te weten of de vloer helemaal vlak is. Om dit te controleren gebruik je een waterpas. Is de vloer niet waterpas zullen de pootjes iets anders ingesteld worden om dit te compenseren.


Stap 2 | Plaats de wasmachine

Plaats de wasmachine op de gewenste plek en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rondom het apparaat voor ventilatie en toegang tot de wateraansluitingen.


Stap 3 | Wasmachine waterpas zetten en pootjes afstellen

Plaats de waterpas op de bovenkant van de wasmachine, parallel aan de voorkant. Controleer of de wasmachine in horizontale richting waterpas staat. Herhaal dit proces door de waterpas ook in de diepte richting te plaatsen, zodat je zeker weet dat de machine in beide richtingen correct is uitgelijnd.

Als de wasmachine niet volledig waterpas staat, moet je de pootjes aan de onderkant van de machine aanpassen. De meeste wasmachines hebben verstelbare pootjes aan alle vier de hoeken. Gebruik een verstelbare moersleutel of tang om de pootjes los te draaien of aan te trekken. Draai de pootjes omhoog of omlaag om de machine naar de gewenste hoogte te brengen. Werk van links naar rechts en van voor naar achter, en controleer telkens met de waterpas of de machine waterpas staat. Zorg ervoor dat de pootjes stevig op de vloer staan en goed vastzitten.

Beste manier om sportkleding te wassen

Doordat sportkleding is gemaakt van speciaal materiaal om comfortabel en droog te blijven tijdens het sporten is het belangrijk om het juiste wasprogramma hiervoor te kiezen. Sportkleding is vaak gemaakt van stoffen zoals polyester, spandex en andere stoffen met synthetische vezels. Het kiezen van het juiste wasprogramma is essentieel om ervoor te zorgen dat je sportkleding schoon, fris en in topconditie blijft.

Benodigdheden

Om je sportkleding goed te wassen, heb je het volgende nodig:

  • Een mild wasmiddel speciaal voor sportkleding of synthetische stoffen
  • Een waszak voor delicate items (optioneel)
  • Een wasmachine met een speciaal sport- of synthetisch programma


Stap 1 | Sorteer je sportkleding op kleur en materiaal

Dit is eigenlijk de gouden regel als het gaat om het wassen van alles. Zorg ervoor dat je de lichte en donkere kleuren apart houdt om kleurverloop te voorkomen. Daarnaast kun je sportkleding beter apart wassen van katoen of andere vezels die pluisjes kunnen afgeven, zodat de ademende werking van de stoffen behouden blijft.


Stap 2 | Kies het juiste wasprogramma

Tegenwoordig hebben bijna alle wasmachines een programma voor sportkleding of synthetische was. Gebruik dit programma om ervoor te zorgen dat de sportkleding zo goed mogelijk blijft. Dit programma wast op een lagere temperatuur, meestal rond de 30°C, en gebruikt een zachtere centrifugeersnelheid om de vezels te beschermen. Als je wasmachine geen sportprogramma heeft, kies dan een fijn- of synthetisch programma en stel de temperatuur in op maximaal 30°C. Hoge temperaturen kunnen namelijk de elasticiteit van de stoffen aantasten en de levensduur van je kleding verminderen.


Stap 3 | Gebruik het juiste wasmiddel

Kies een wasmiddel dat speciaal is ontwikkeld voor sportkleding of synthetische stoffen. Deze wasmiddelen zijn vaak vrij van agressieve chemicaliën en geuren, en bevatten ingrediënten die helpen om zweet en bacteriën effectief te verwijderen zonder de vezels te beschadigen. Vermijd wasverzachter, omdat dit de ademende eigenschappen van de stoffen kan aantasten en een laagje kan vormen dat geurtjes vasthoudt.


Stap 4 | Vermijd gebruik van een droger

Sportkleding droogt het beste aan de lucht om krimp en beschadiging door hitte te voorkomen. Hang je kleding op een droogrek of leg ze plat om te drogen. Vermijd de wasdroger, tenzij het label anders aangeeft, en kies in dat geval voor een lage temperatuur of een speciaal sportprogramma op de droger.


Onderhoudstips

Was je sportkleding het liefst na elke training of keer sporten, dit zorgt ervoor dat de bacteriën niet in de kleding kunnen trekken.

Wat moet je niet in een wasmachine wassen?

Er zijn items en kledingstukken die je beter niet kan wassen in de wasmachine, maar welke items zijn dat dan? Het verkeerd wassen van bepaalde materialen kan niet alleen je kleding beschadigen, maar ook je wasmachine zelf. Wij hebben het lijstje samengesteld met alles wat je beter niet in de wasmachine kan doen.

Tip 1 | Vermijd delicate stoffen en materialen

Zijde, wol en kasjmier zijn delicate stoffen die kunnen krimpen, vervormen of hun structuur kunnen verliezen in de wasmachine. Vaak wordt er bij deze producten ook aangegeven dat ze niet voor de wasmachine zijn bedoeld. Je kan dit soort producten beter schoonmaken met de hand en dan koud water gebruiken of met mild schoonmaakmiddel. Als je toch een machine wilt gebruiken, kies dan voor een programma speciaal voor delicate stoffen en plaats de items in een waszak voor extra bescherming.


Tip 2 | Doe geen leer en suède in de wasmachine

Leer en suède kunnen ernstig beschadigd raken door water en de wasmachine. Water kan het leer laten vervormen en vlekken veroorzaken, terwijl suède zijn zachte textuur kan verliezen. Maak ook dit soort product met de hand schoon met een vochtige doek en een speciaal leer- of suède-reinigingsproduct.


Tip 3 | Kleding met zware versiering

Kledingstukken met zware kralen, pailletten, borduursels of delicate details zoals kant, kunnen beschadigd raken in de wasmachine. Deze versiering kan redelijk gemakkelijk los gaan zitten en van de kleding afvallen. Dit kan ook nog eens de wasmachine beschadigen. Dit soort kleding kan je het allerbeste naar de stomerij brengen.


Tip 4 | Schoenen en zware items

Hoewel sommige sneakers en stoffen schoenen in de wasmachine kunnen worden gewassen, moet je voorzichtig zijn met leren of suède schoenen, evenals zware items zoals dekbedden of kussens. Deze items kunnen de trommel van de wasmachine uit balans brengen of beschadigen. Maak je schoenen zelf schoon met een vochtige doek.

Hoe voorkom je schimmelvorming in je wasmachine?

Komt er een onaangename geur uit de wasmachine of heb je al schimmelvorming in de wasmachine gezien? Schimmelvorming kan ervoor zorgen dat de wasmachine begint te stinken ook kan dit ervoor zorgen dat de was niet goed wordt schoongemaakt. Wij nemen stap voor stap met je door hoe je dit het beste kan aanpakken.

Benodigdheden

Voor het schoonmaken en onderhouden van je wasmachine heb je de volgende benodigdheden nodig:

  • Azijn of soda
  • Een zachte doek of spons
  • Een oude tandenborstel
  • Een sopje van warm water en afwasmiddel

Stap 1 | Reinigen van de rubberen ring

De rubberen ring rondom de opening van de trommel is een plek waar vaak schimmelvorming kan ontstaan. Dit komt doordat hier veel vuil, vocht en wasmiddelresten vast komen te zitten. Het schoonmaken hiervan gaat vrij gemakkelijk. Gebruik hiervoor een sopje van warm water en afwasmiddel en gebruik een zachte doek om de rubberen ring goed te reinigen.

Stap 2 | Draai een hete was

Om schimmel en bacteriën in de wasmachine te doden, is het aan te raden om minstens één keer per maand een heet wasprogramma te draaien. Voeg een kopje azijn of een schep soda toe aan de wasmiddellade en draai een lege trommel op een temperatuur van minimaal 60°C. Dit helpt om opgehoopte resten te verwijderen en schimmelvorming te voorkomen.

Stap 3 | Maak de wasmiddellade schoon

Als de wasmiddellade niet regelmatig wordt schoongemaakt kan hier vrij snel al schimmel ontstaan. Verwijder de lade uit de machine en spoel deze af onder warm water. Gebruik een zachte doek of spons om eventuele resten te verwijderen en laat de lade goed drogen voordat je deze terugplaatst. Dit voorkomt schimmelvorming en zorgt voor een frisse geur in je wasmachine.

Schimmelvorming voorkomen

Een van de eenvoudigste manieren om schimmelvorming te voorkomen, is door de deur van je wasmachine na elke wasbeurt open te laten staan. Dit zorgt ervoor dat de trommel volledig kan drogen en vermindert de kans op schimmelvorming. Ook de wasmiddellade kun je het beste op een kier laten staan om ventilatie te bevorderen. Daarnaast raden wij altijd aan om de juiste dosering wasmiddel te gebruiken. Bij een te hoge dosering kan de schimmelvorming toenemen.

Een wasmachine verhuizen?

Bij het verhuizen van je wasmachine zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Het vastzetten van de trommel met transportbouten is essentieel om je wasmachine tijdens het transport te beschermen. Dit geldt zowel voor bovenladers als voorladers. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat al het water uit de machine is verwijderd. Volg deze stappen om je wasmachine veilig te verhuizen.

Overtollig waterafvoeren

Draai de waterkraan van de wasmachine dicht, vervolgens kan je de wasmachine loskoppelen. Hij een emmer bij de hand voor het opvangen van water wat mogelijk nog in de aanvoerslang kan zitten. Ditzelfde geldt voor de afvoerslang, hier kan namelijk ook nog water in zitten. Hou dus een emmer bij de hand tijdens het ontkoppelen van de wasmachine. Bij het loshalen van het afvoerfilter raden wij aan om een handdoek neer te leggen aangezien hier nog een klein beetje water bij vrij kan komen. De afvoerfilter zit aan de voorkant van de machine achter een klep.


Tip 1 | Gebruik de transportbouten

Om de trommel tijdens de verhuizing te beschermen, moet je deze vastzetten met transportbouten. Als het goed is, heb je deze bouten bewaard toen de wasmachine werd bezorgd. De transportbouten zorgen ervoor dat de trommel tijdens het vervoer niet gaat schudden en beschadigd raakt. Per merk is het vastzetten met de transportbouten anders, kijk voor de exacte uitleg dus terug in de handleiding.


Tip 2 | Vervoer de wasmachine rechtop

Zorg ervoor dat je de wasmachine altijd rechtop vervoert. Dit zorgt ervoor dat de trommel stabiel blijft en er geen druk op de leidingen komt te staan. Til de machine met twee personen om het gewicht veilig te verdelen. Gebruik een steekkar of traploper voor extra gemak.

De wasmachine aansluiten, hoe moet dat?

Het installeren van een wasmachine wordt vaak als een heel gedoe gezien, maar dat hoeft zeker niet. Volg de door ons beschreven stappen nauwkeurig en het klusje is zo geklaard.

De plaats van de wasmachine

Je wilt natuurlijk niet dat de wasmachine veel gaat trillen of lawaai gaat maken. Om dit zo min mogelijk te krijgen is een stevige en stabiele vloer belangrijk. Ook raden wij aan om de wasmachine zoveel als mogelijk in een hoek te duwen. Zorg er ook voor dat de wasmachine in de buurt staat van een watertoevoer, waterafvoer en een geaard stopcontact. Houd rekening met de lengte van de aanvoer- en afvoerslangen.


Stap 1 | De transportbouten

Aan de achterkant van elke nieuwe wasmachine zitten transportbouten die de trommel tijdens het transport op zijn plek houden. Voordat je de wasmachine gebruikt, moet je deze bouten verwijderen. Als je de transportbouten niet verwijdert, kan de wasmachine beschadigd raken tijdens het gebruik. Raadpleeg de handleiding om te zien waar de transportbouten zich bevinden en hoe je ze kunt verwijderen. Bewaar de bouten goed; je hebt ze mogelijk later weer nodig.

Stap 2 | Water aanvoer- en afvoerslang

Sluit de watertoevoerslang aan op de kraan en de wasmachine. De aansluiting op de wasmachine bevindt zich meestal aan de achterkant, in de rechterbovenhoek. De slang dient aan beide zijden goed vast te zitten. De volgende stap is de watertoevoer ligt open te draaien om te controleren of hier geen lekkage is ontstaan. De waterafvoerslang stop je in de afvoerbuis; zorg ervoor dat de slang minimaal 10 en maximaal 20 centimeter in de buis hangt om lekkage te voorkomen. Als je de afvoerslang van zowel je wasmachine als je droger op dezelfde afvoer wilt aansluiten, gebruik dan een y-stuk.

Stap 3 | Aansluiten op stopcontact

Doe nu de stekker in een geaard stopcontact. Dit om kortsluiting te voorkomen.

Stap 4 | Trekschakelaar voor vochtige ruimte

Als de wasmachine in een vochtige ruimte komt te staan zoals een badkamer is het belangrijk om een trekschakelaar te installeren. Dit is een waterdichte stroomaansluiting die ervoor zorgt dat je de wasmachine veilig in een vochtige ruimte kunt gebruiken. Een trekschakelaar voorkomt kortsluiting door waterdamp.

Beste 5 manieren om duurzamer te wassen

Er zijn een aantal belangrijke punten om duurzamer te wassen zoals: de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter gebruiken. Ook helpt het gebruiken van een eco-programma vaak enorm. Lees hieronder nog verder naar andere tips.

Gebruik de juiste dosering wasmiddel

Zorg er altijd voor dat je de aanbevolen dosering wasmiddel en wasverzachter gebruikt. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je kleding. Maar hoe bepaal je nou de juiste dosering wasmiddel? Dit hangt af van hoe vol de trommel met kleding zit. Kijk vervolgens naar de dosering op het etiket van het wasmiddel en gebruik deze dosering. Nieuwe wasmachines hebben een automatische dosering systeem de wasmachine bepaald dan zelf hoeveel wasmiddel er tijdens het programma wordt gebruikt.

Tip 1 | Draai een volle trommel was

Om energie en water te besparen, is het verstandig om altijd een volle trommel te draaien. Zorg ervoor dat er nog een vuist tussen je was en de bovenkant van de trommel past om ruimte te laten voor een goede wasbeurt. Krijg je de trommel niet altijd vol? Overweeg dan een wasmachine met een beladingssensor, die het programma aanpast aan de hoeveelheid wasgoed, waardoor je efficiënt met water en energie omgaat.

Tip 2 | Gebruik de eco-stand of was koud

Het eco-programma helpt je energie te besparen. Hoewel het programma iets langer duurt, is het wel energiezuiniger. Voor licht tot normaal bevuild wasgoed kun je ook kiezen voor een wasprogramma op 20°C of 30°C. Het wasmiddel reinigt nog steeds effectief, en je kleding blijft langer mooi door de lagere temperatuur.

Tip 3 | Droog je was energiezuinig

De meest duurzame manier om je was te drogen is door deze op een droogrek of droogmolen te hangen. Wil je toch liever een droger gebruiken? Kies dan voor een energiezuinige variant, zoals een warmtepompdroger met energieklasse A. Hiermee bespaar je jaarlijks tot €115,- aan energiekosten in vergelijking met een condensdroger, wat zowel beter is voor het milieu als voor je portemonnee.

Het energielabel van je wasmachine, wat betekent het echt?

Sinds 1 maart 2021 is er een nieuw energielabel voor wasmachines geïntroduceerd. Dit label bevat naast de energieklasse ook informatie zoals de programmaduur en het geluidsniveau.

Onderdelen van het energieverbruik

Het energielabel van een wasmachine bestaat uit de volgende verschillende elementen:

  • Energieklasse en energieverbruik
  • Vulgewicht
  • Programmaduur
  • Waterverbruik
  • Geluidsniveau


Energieklasse en energieverbruik

Op het oude energielabel was A+++ de hoogste klasse, maar door strengere criteria van de Europese Unie zijn de plusklassen verdwenen. Het nieuwe label gebruikt een schaal van A tot G, waarbij A het meest energiezuinig is. Dit betekent echter niet dat moderne wasmachines minder efficiënt zijn; de eisen voor deze klassen zijn simpelweg aangescherpt. Ook vind je het energieverbruik in kWh, gebaseerd op 100 wasbeurten met het eco-programma bij 40°C en 60°C.


Onderdeel 1 | Vulgewicht

Dit geeft aan hoeveel kilogram aan wasgoed er in de trommel past. Dit is voornamelijk van belang voor families met een wat groter huishouden.


Onderdeel 2 | Programmaduur

De programmaduur geeft aan hoelang een volledige trommel was nodig heeft om het Eco 40-60 programma te doorlopen. Dit programma zit op alle moderne wasmachine, aangezien dit een verplichting is vanuit de fabrikant.


Onderdeel 3 | Waterverbruik

Ook het waterverbruik wordt vermeld. Dit is het aantal liters water dat de wasmachine gemiddeld per wasbeurt gebruikt.


Onderdeel 4 | Geluidsniveau

Het energielabel vermeldt ook het geluidsniveau van de wasmachine tijdens het centrifugeren, uitgedrukt in decibels. Hoe lager dit aantal des te stiller de wasmachine zal zijn. Mocht de wasmachine op een plek staan vlak bij een slaapkamer is dit een belangrijke factor voor het aanschaffen van een wasmachine. Hier een overzicht van geluidsniveau categorieën:

  • Extra stil: 70 decibel of minder.
  • Stil: 71 of 72 decibel.
  • Normaal: 73 tot en met 76 decibel.
  • Luid: 77 decibel of meer.

Juiste wasprogramma voor jouw was

Bij het kiezen van een wasprogramma voor bijvoorbeeld wol, sportkleding of beddengoed, is het belangrijk om rekening te houden met de stof van je wasgoed en hoeveel tijd je hebt. Wij raden altijd aan om goed te kijken naar het waslabel in de kleding. In dit item bespreken we de verschillen tussen de programma’s en welke het beste zijn voor jou.

Katoenprogramma

Het katoenprogramma wordt voornamelijk gebruikt als het gaat om beddengoed en handdoeken. Voor katoenen beddengoed en handdoeken raden wij een temperatuur aan van 60 graden Celsius en zouden wij hem laten centrifugeren op 1.400 of 1.600 toeren. Dit zorgt ervoor dat het wasgoed sneller zal drogen. Mocht je ook katoenen overhemden, broeken of shirts hebben raden wij 30 of 40 graden Celsius aan. Voor overhemden, broeken en shirts is dit ook al voldoende.


Delicaat programma

Voor delicate stoffen zoals zijde en wol kies je een speciaal programma dat koud wast. Dit is geschikt voor kwetsbare items zoals lingerie, wollen truien of zijden blouses. Dit programma zorgt ervoor dat je kleding langer mooi blijft door de lage temperatuur en het lage toerental. Bij delicate stoffen kan het ook zijn dat de kleding niet in de wasmachine mag. Kijk hiervoor naar het waslabel in de kleding. Mocht het kledingstuk niet in de wasmachine mogen is het de bedoeling dat u deze met de hand wast.


Overige opties 1 | Snel wassen

Heb je haast? Kies dan voor een snel programma. De meeste wasmachines bieden een kort programma van 15 of 30 minuten, perfect om een muf shirt op te frissen dat geen vlekken heeft. Sommige wasmachines hebben een snel programma waarmee je een halfvolle trommel binnen een uur schoon kunt krijgen. Dit hebben vaak alleen de nieuwere en duurdere modellen wasmachines.


Overige opties 2 | Minder kreukels

Als je wasmachine een stoomfunctie heeft, kun je kiezen voor een stoomprogramma om kreukels te verminderen. Dit is vooral handig voor overhemden als je niet van strijken houdt. Hoe dit werkt is dat de wasmachine stoom toevoegt tijdens of na het wasprogramma. Dit zorgt ervoor dat je sneller klaar bent met strijken.


Overige opties 3 | Anti-allergie programma

Heb je last van allergieën voor bijvoorbeeld dierenharen of pollen? Dan kun je het beste het hygiënische of anti-allergieprogramma van je wasmachine gebruiken. Dit programma wast op een temperatuur boven de 60 graden Celsius en voegt extra spoelbeurten toe. Hierdoor worden bacteriën en allergenen beter uit je wasgoed verwijderd, wat irritaties vermindert. Dit programma is ook ideaal voor babykleertjes of als je gevoelig bent voor wasmiddel of huisstofmijt.

Hoe ontkalk je je wasmachine?

Kalkafzetting kan schadelijk zijn voor je wasmachine en de levensduur van het apparaat verkorten. Een wasmachine met kalkaanslag verbruikt meer energie en het verwarmingselement kan hierdoor beschadigen. Wij raden het daarom altijd om dit regelmatig aan te pakken. Volg onze 4 stappen hiervoor en dan komt het zeker goed.

Stap 1: Zorg ervoor dat de wasmachine leeg is

We willen natuurlijk geen vlekken in je kleding krijgen. Daarom is het belangrijk om dit proces uit te voeren met een lege trommel. Stap


2: Start een wasprogramma

Kies een wasprogramma met een temperatuur tussen de 40°C en 60°C. Dit is de beste temperatuur om ervoor te zorgen dat de ontkalker zich door de hele machine verspreidt. Laat vervolgens de wasmachine het volledige programma draaien.


Stap 3: herhaal het wasprogramma

Om er zeker van te zijn dat alle resten van de ontkalker uit de wasmachine zijn verwijderd, is het raadzaam om het wasprogramma nog een keer te draaien met een lege trommel. Zo verdwijnen de laatste restjes ontkalker zeker.

Lekkende wasmachine bij installatie?

Helemaal blij met een nieuwe wasmachine, is er direct sprake van een lekkage bij de installatie. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en erg vervelend. Gelukkig zijn er eenvoudige stappen om het probleem te identificeren en zelf op te lossen. Of het nu gaat om een losse slang of een slecht aangesloten waterleiding, met de juiste aanpak kun je de lekkage stoppen en je wasmachine veilig in gebruik nemen. Volg de stappen als je te maken krijgt met een lekkende wasmachine tijdens de installatie.

Benodigdheden

Om een lekkende wasmachine tijdens de installatie te verhelpen, heb je mogelijk het volgende nodig:

  • Een verstelbare moersleutel
  • Schroevendraaier
  • Emmer of opvangbak
  • Handdoeken of doeken
  • Teflontape (voor het afdichten van schroefdraad)
  • Waterpomptang

Stap 1 | Watertoevoer afsluiten

Als je merkt dat je wasmachine lekt tijdens de installatie, is de eerste stap om de watertoevoer onmiddellijk af te sluiten. Dit doe je door de waterkraan dicht te draaien die de wasmachine van water voorziet. Zorg ervoor dat zowel de warm- als koudwaterkraan goed zijn dichtgedraaid. Plaats vervolgens een emmer of opvangbak onder de lekkende onderdelen om eventueel water op te vangen en voorkom waterschade door handdoeken rond de lekkage te leggen.

Stap 2 | Controleren van de slangen en aansluitingen

Een van de meest voorkomende oorzaken van een lekkende wasmachine tijdens de installatie zijn losse of verkeerd aangesloten slangen. Het is dus belangrijk om de waterinlaatslangen te controleren. Deze zit op de achterkant van de wasmachine zijn aangesloten. Zorg ervoor dat de slangen stevig zijn vastgedraaid op zowel de machine als de waterkraan. Gebruik indien nodig een verstelbare moersleutel om de verbindingen aan te draaien.

Stap 3 | Controleren van de rubberen afdichting en O-ringen

Als de slangen en aansluitingen goed vastzitten maar is er nog steeds sprake van lekkage, controleer dan de rubberen afdichtingen en O-ringen binnen de aansluitingen. Deze kleine onderdelen kunnen na verloop van tijd verslijten of verkeerd worden geplaatst tijdens de installatie, wat kan leiden tot lekkage. Verwijder de slangen voorzichtig en inspecteer de afdichtingen. Als ze beschadigd zijn of niet goed zitten, vervang ze of plaats ze correct en bevestig de slangen opnieuw. Als je de wasmachine nieuw hebt gekocht, maar deze beschadigd zijn, neem dan contact op met het bedrijf waar je de wasmachine hebt gekocht.

Stap 4 | Te hoge waterdruk

Een te hoge waterdruk kan ook lekkages veroorzaken, vooral als de aansluitingen niet goed vastzitten. Controleer de waterdruk in je huis en zorg ervoor dat deze binnen het aanbevolen bereik ligt voor je wasmachine. Als de waterdruk te hoog is, overweeg dan om een drukregelaar te installeren om de waterdruk te verlagen. Dit kan helpen om toekomstige lekkages te voorkomen.

Hoe voorkom je kreukels in je wasgoed?

Zit jouw kleding altijd vol met kreukels wanneer je het uit de wasmachine haalt? Dit is iets wat wij vaak te horen krijgen, gelukkig zijn er bepaalde manieren om dit te minimaliseren. Wij hebben alle tips op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat jouw wasgoed weer helemaal strak uit de wasmachine komt.

Tip 1 | Sorteer op stofsoort

Het sorteren op stofsoort zorgt ervoor dat stoffen zoals katoen en linnen niet bij een stof ziet zoals polyester. In kleding van katoen of linnen komt namelijk een stuk sneller kreukels dan in kleding van polyester. Door vergelijkbare stoffen samen te wassen is de wasmachine niet alleen sneller klaar, maar zullen er ook minder kreukels in de kleding zitten. Was delicate stoffen apart en gebruik een waszak om ze te beschermen tegen intense bewegingen die kreukels kunnen veroorzaken.

Tip 2 | Gebruik de juiste was instellingen

Kies de juiste was instellingen voor je kleding, vooral de temperatuur en de draaisnelheid van de centrifuge. Een lagere temperatuur en een lagere draaisnelheid verminderen de kans op kreukels, vooral bij delicate of fijne stoffen. Veel moderne wasmachines hebben een speciaal anti-kreuk programma dat helpt om kreukels tijdens het wassen en centrifugeren te verminderen.

Tip 3 | Haal de kleding direct uit de wasmachine

Een van de belangrijkste manieren om kreukels te voorkomen, is door je kleding meteen na het wassen uit de wasmachine te halen. Laat het wasgoed niet in de machine liggen, omdat dit kan leiden tot ingedrukte kreukels. Door ze direct op te hangen zullen er een stuk minder kreukels in komen.

Kasten voor jouw wasmachine

Ben jij opzoek naar DE kast om jouw wasmachine en of wasdroger in te doen? Er zijn een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden voor het aanschaffen van zo’n kast. Wij behandelen alle dingen waar je op moet letten en geven nog een aantal handige tips.

Benodigdheden

Bij het kiezen en installeren van een kast voor je wasmachine, heb je het volgende nodig:

  • Meetlint
  • Waterpas
  • Schroeven en schroevendraaier
  • Eventueel een boormachine voor de installatie


Stap 1 | Zorg voor de juiste afmetingen

Voordat je een kast voor je wasmachine aanschaft, is het belangrijk om nauwkeurig de afmetingen van je wasmachine te meten. Meet de hoogte, breedte en diepte van de wasmachine en houd ook rekening met de ruimte die nodig is voor het openen van de deur en eventuele aansluitingen aan de achterkant.


Stap 2 | Opties met opbergruimte

Een kast voor je wasmachine biedt niet alleen ruimte voor het apparaat zelf, maar ook voor extra opbergruimte. Kies een kast met planken of lades boven of naast de wasmachine, zodat je wasmiddelen, wasverzachters en andere benodigdheden netjes kunt opbergen. Als je beperkte ruimte hebt, overweeg dan een kast met schuifdeuren of compacte opbergoplossingen om de ruimte optimaal te benutten.


Stap 3 | Vochtbestendige materialen

Rondom de wasmachine en wasdroger kan het soms wat vochtig worden. Het is daarom belangrijk dat de materialen van hout met een vochtbestendige afwerking is of van metaal. Daarnaast moet het materiaal ook enige trilling kunnen absorberen. Als dit materiaal dat niet kan zal er mogelijk meer lawaai kunnen ontstaan.


Stap 4 | Zorg voor voldoende ventilatie

Bij het installeren en aanschaffen van de kast moet je altijd rekening houden met dat er voldoende ventilatie is. Kijk daarom naar opties met openingen en wellicht roosters. Dit zorgt ervoor dat de warmte en vocht wat gegenereerd wordt gemakkelijk kwijt kan.

Wasmachine en wasdroger stapelen op elkaar

Met behulp van een tussenstuk, ook wel een stapelkit genoemd, kun je je wasdroger veilig op je wasmachine plaatsen. Dit tussenstuk zorgt ervoor dat de apparaten stevig op elkaar blijven staan, zelfs als de droger dieper is dan de wasmachine. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat de droger van de wasmachine afvalt of dat er schade ontstaat. Wij nemen je stap voor stap mee hoe je dit tussen stuk installeert.

Benodigdheden

Voor het plaatsen van je wasdroger op je wasmachine heb je het volgende nodig:

  • Een universeel tussenstuk met alle bijbehorende onderdelen.
  • Een waterpas.
  • Een extra paar handen om te helpen tillen.


Stap 1 | Waterpas zetten van de wasmachine

Plaats de wasmachine op de gewenste plek en zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de apparaten te stapelen. Zet vervolgens de wasmachine waterpas om te voorkomen dat je was- en droogcombinatie scheef staat en geluid maakt. Leg de waterpas op het bovenblad van de wasmachine. Stel de machine af door de verstelbare pootjes aan de onderkant in- of uit te draaien. Zodra de luchtbel van de waterpas precies tussen de twee streepjes staat, draai je de stelmoeren van de wasmachine stevig aan.


Stap 2 | Plakken van de anti-slip stroken

Nadat de wasmachine waterpas staat, bereid je het tussenstuk voor op plaatsing. Leg het tussenstuk ondersteboven en haal alle onderdelen uit de verpakking. Druk eerst de vier witte kunststof stroken vast in elke hoek van de behuizing. Plak vervolgens de vier zwarte anti-slip delen op deze stroken. Draai nu het tussenstuk om zodat de gladde kant naar boven wijst en plaats het in het midden op de wasmachine.


Stap 3 | Uitrollen van de bevestigingsriem

Rol de bevestigingsriem helemaal uit en zorg ervoor dat de hendel van de riemspanner naar buiten wijst. Steek de riem door de middelste gleuf aan de rechterzijde van het tussenstuk van boven naar beneden. Trek de riem onder de wasmachine door, houd deze recht en in het midden. Trek de riem vervolgens van onder naar boven door de middelste gleuf aan de andere kant van het tussenstuk en laat de riem tijdelijk hangen.


Stap 4 | Droger op de wasmachine plaatsen

Als de droger vier voetjes heeft die volledig in de hoeken zitten, hoef je geen anti-slip stroken te gebruiken en kun je de droger direct in het midden op het tussenstuk plaatsen. Als de voetjes niet volledig in de hoeken zitten, schroef je ze los en plak je de vier zwarte anti-slip stroken in de hoeken van het tussenstuk. Til vervolgens de droger in het midden op het tussenstuk. Het is handig als iemand je hierbij helpt.


Stap 5 | Alles stevig vastzetten

Nu de droger op de wasmachine staat, gebruik je de riem spanner om alles stevig vast te zetten. Pak de bevestigingsriem aan de linkerkant van de set, trek deze over de wasmachine en droger heen en steek de riem door de middelste gleuf van de riem spanner. Span de riem door de hendel van de riem spanner op en neer te bewegen totdat de riem volledig strak zit. Voor extra veiligheid plaats je de witte plastic kap op de riem spanner.

Het ontkoppelen van een wasmachine

Je oude wasmachine ontkoppelen voor de plaatsing van een nieuwe? Of je huidige wasmachine meenemen naar een nieuw huis? Om ervoor te zorgen dat de wasmachine niet beschadigt of iets anders beschadigt moet je dit op de juiste manier doen. Volg deze stappen om er zeker van te zijn dat het goed wordt uitgevoerd.

Haal de wasmachine van de stroom

Schakel de wasmachine uit en haal de stekker van de wasmachine uit het stopcontact. Voor de veiligheid is het belangrijk om dit als eerste te doen.

Stap 1 | Stop de watertoevoer

Vervolgens gaan we de watertoevoer van de wasmachine stoppen. Dit doen we door de kraan bij de toevoerslang dicht te draaien. De kraan dien je met de klok mee te draaien om hem te sluiten.

Stap 2 | Toevoerslang loskoppelen

Voordat we de toevoerslang loskoppelen is het handig om een handdoek of emmer. Bij het los maken van de toevoerslang kan er namelijk nog water uit de slang komen.

Stap 3 | Afvoerslang loskoppelen

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de afvoerslang. Pak hier ook een emmer bij voor het water wat nog in de slang kan zitten. Koppel de afvoerslang vervolgens los.

Stap 4 | Afvoerfilter legen

Voor het legen van het afvoerfilter is het belangrijk om weer een emmer eronder te zetten en een doek bij de hand te hebben. Open nu het klepje van het filter aan de onderkant van de machine. Als er een klein slangetje bij het filter zit, gebruik dit dan om het resterende water af te voeren. Draai daarna het filter los en laat het laatste beetje water eruit lopen. Draai het filter weer vast en sluit het slangetje af. Sluit ten slotte het afvoerklepje.

Stap 5 | Schroef de transportbouten vast

Als je bij installatie van de wasmachine de transportbouten hebt gehouden is dit het moment om deze weer terug te plaatsen. Duw de bouten in de openingen aan de achterkant van de wasmachine en draai ze stevig vast met een schroevendraaier of boormachine. Dit voorkomt schade tijdens het vervoer.

Beste manier om de was zacht te houden?

Na kleding, beddengoed of handdoeken vaak gewassen te hebben kan het zijn dat het steeds ruwer begint aan te voelen. Gelukkig zijn er manieren om de was voor een langere periode zacht te houden. Volg de onderstaande tips en blijf genieten van zachter wasgoed.

Gebruik de juiste dosering wasmiddel en wasverzachter

De hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter dat je nodig hebt hangt af van hoeveel was er in de wasmachine zit. Op basis hiervan kan je naar de etiketten kijken voor de juiste dosering. Te veel wasmiddel en wasverzachter maken de was alleen maar ruwer. Bij een klein wasje is het dus niet nodig om veel wasmiddel te gaan gebruiken.

Tip 1 | Maak de wasmachine regelmatig schoon

Het belangrijkste bij het schoonmaken van de wasmachine is het ontkalken. Kalkaanslag kan er voornamelijk bij handdoeken voorzorgen dat de handdoeken ruwer gaan aanvoelen. Je wasmachine ontkalk je door een klein beetje witte natuurazijn in het vakje te doen voor de wasverzachter. Vervolgens moet je een wasprogramma draaien zonder was erin. Na het programma is het aan te raden om de deur van de wasmachine open te laten staan.

Tip 2 | Doe niet te veel was in de wasmachine

Zorg ervoor dat je de wasmachine niet te vol stopt. Laat ongeveer een vuist ruimte boven op het wasgoed in de trommel. Dit zorgt ervoor dat je wasgoed schoner wordt en zachter aanvoelt, omdat het water en wasmiddel beter door de stof kunnen spoelen.

Tip 3 | Gebruik een droger

Je zult zachtere was krijgen wanneer je een droger gebruikt in plaats van een droogrek. Door de beweging in de trommel blijven je handdoeken zachter. Als je wasgoed stil hangt op een wasrek, kunnen er meer kalkdeeltjes in de stof trekken, waardoor het ruwer aanvoelt.

Tip 4 | Gebruik drogerballen

Drogerballen zorgen ervoor dat kledingstukken uit elkaar blijven tijdens het drogen. Strijk je handdoeken en badjassen liever niet, want door de hitte kunnen de vezels beschadigd raken, waardoor ze ruwer worden. Gebruik in plaats daarvan een stoomfunctie als je wasmachine of droger die heeft.

Beste manier om vlekken uit kleding te verwijderen

Een vlek van rode wijn op je witte overhemd, vet op je favoriete shirt, of kaarsvet op je nieuwe jurk? Dit soort ongelukjes gebeuren maar al te vaak. Gelukkig hebben wij de tips om deze vlekken verleden tijd te maken en ervoor te zorgen dat de kleding er weer zo goed als nieuw uit ziet.

Vet- of olievlek verwijderen

Heb je een vet- of olievlek op je kleding gekregen? Volg dan deze stappen:

  • Breng een klein beetje afwasmiddel aan op de vlek.
  • Laat dit ongeveer 10 minuten inwerken.

Heb je kaarsvet op je kleding? Leg dan dubbelgevouwen keukenpapier op de vlek. Strijk over het keukenpapier zodat het vet erin trekt, en was vervolgens je kleding.

Tip 1 | Tomatensaus vlek verwijderen

Voor het wassen van de kleding moet je de vlek insmeren met tandpasta en was je kleding vervolgens zoals je normaal ook zou doen.

Tip 2 | Rode wijnvlek verwijderen

Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk baking soda op de vlek heen strooit. Vervolgens giet je witte natuurazijn over de vlek heen. Dit doe je totdat de baking soda helemaal is opgelost. Dep vervolgens de vlek voorzichtig droog met een schoon doekje.

Tip 3 | Make-up vlek verwijderen

Als er lippenstift of foundation op je kleding is gekomen neem dan de volgende stappen. Meng als eerste water en witte natuurazijn samen. Breng dit vervolgens doormiddel van een wattenschijfje aan op de kleding. Doe dit voorzichtig zonder te hard te wrijven.

Tip 4 | Grasvlek verwijderen

Het beste wat je kan doen is de vlek voorzichtig inspuiten met glasreiniger. Laat dit vervolgens een paar minuten inwerken. Spoel dit vervolgens voorzicht uit de kleding en de grasvlek zou weg moeten zijn.

Beste manier omje was te sorteren

Voordat je de wasmachine aanzet, is het belangrijk om je wasgoed te sorteren. Dit doe je op basis van kleur, type stof en de aanbevolen was temperatuur. Door dit goed te verdelen zorg je erover dat je kleding allemaal een stuk langer mooi blijft. Hier lees je hoe je je was het beste kunt sorteren.

Sorteren op kleur

Bij het sorteren op kleur hoef je eigenlijk maar 3 stapels te maken. De bonte stapel met gekleurde kledingstukken. De witte stapel met enkel witte was en de donkere stapel met zwarte en grijze kledingstukken.

Tip 1 | Sorteren op stof

Verschillende stoffen vereisen verschillende wasprogramma’s. Wij hebben de meest voorkomende typen stof op een rijtje gezet met het daarbij horende wasprogramma:

  • Fleece: Kies een standaardprogramma op 40°C.
  • Kasjmier: Handwas wordt aanbevolen. Vermijd wrijven of wringen.
  • Katoen: Gebruik het katoenprogramma op maximaal 40°C, voor handdoeken kun je 60°C aanhouden.
  • Linnen: Was gekleurd linnen op 40°C en wit linnen op 60°C.
  • Nylon: Gebruik het kreukherstellende programma op 30°C.
  • Polyester: Kies het kreukherstellende programma op 40°C.
  • Spijkerstof: Gebruik het jeansprogramma op 30°C.
  • Tricot: Was binnenstebuiten op 30°C (wol) of 40°C (katoen).
  • Viscose: Gebruik een standaardprogramma op 40°C.


Tip 2 | Sorteren op temperatuur

Het kiezen van de juiste temperatuur zorgt ervoor dat je kleding op de meest hygiënische manier wordt gewassen. Hoe hoger de temperatuur hoe meer bacteriën bestreden kunnen worden. Nu kan alleen niet al het was zo’n hoge temperatuur aan dus is het belangrijk om het voorgeschreven graden te bekijken. Hier ook nog een algemeen overzicht:

  • 90°C: Voor vaatdoekjes en bij het reinigen van de trommel.
  • 60°C: Voor beddengoed, handdoeken, theedoeken, sportsokken en ondergoed.
  • 30 – 40°C: Voor shirts, overhemden, broeken, truien, jurkjes en rokken.

Beste manier om alles uit je wasmachine te halen

Wil jij het meeste halen uit je wasmachine? Met deze tips weet je zeker dat je op de juiste richting bent. Door deze tips te volgen haal je het meeste uit je wasmachine en verhoog je het gebruikscomfort. Door je wasmachine op een stevige ondergrond te plaatsen, verminder je bijvoorbeeld lawaai. Let ook op de hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt; met de juiste dosering blijft je wasgoed langer mooi.

Ondergrond van de wasmachine

Zorg ervoor dat je de wasmachine altijd op een harde en stabiele ondergrond plaatst. Dit voorkomt geluidsoverlast. Het is belangrijk dat de vloer niet veert en niet te glad is. Een betonnen, stenen of matte tegelvloer is het meest geschikt. Tijdens het centrifugeren zorgt dit ervoor dat de wasmachine zo min mogelijk te horen is. Minder geschikte opties zijn houten vloeren, laminaat, tapijt of gladde tegels, omdat de wasmachine dan kan gaan wiebelen en dus meer lawaai kan maken.

Tip 1 | Sorteer je was

Sorteer je wasgoed op kleur, materiaal en de aanbevolen was temperatuur. Houdt ook rekening met het verschil tussen bonte, witte en donkere was. Controleer ook het type materiaal: bijvoorbeeld, een wollen trui hoort niet bij een spijkerbroek. Daarnaast is het ook altijd goed om te kijken naar de was temperatuur van bepaalde kledingstukken.

Tip 2 | Minder wasmiddel

Je wasgoed blijft langer mooi met de juiste hoeveelheid wasmiddel. Controleer de verpakking om te zien hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Vermijd overdosering, want dit kan je wasgoed ruw en vaal maken en zeepresten achterlaten. Gebruik ook wasmiddel wat bedoeld is voor bepaalde typen was. Zoals voor de witte was heb je speciale wasmiddelen bedoelt voor alleen de witte was.

Tip 3 | Juiste wasprogramma

Selecteer een wasprogramma dat geschikt is voor het type wasgoed. Voor een wollen trui gebruik je bijvoorbeeld het wolprogramma. Beddengoed kun je op 60°C wassen met het katoenprogramma, of gebruik de speciale beddengoed optie als je wasmachine die heeft.

Tip 4 | Schoonmaken van de wasmachine

Om nare geurtjes te voorkomen, is het belangrijk je wasmachine regelmatig schoon te maken. Draai om de paar maanden een heet wasprogramma met een lege trommel, bijvoorbeeld op 90°C met het katoenprogramma. Dit houdt je wasmachine fris en verlengt de levensduur. Vergeet niet om af en toe het deurrubber schoon te vegen met een vochtige doek. Spoel ook maandelijks de wasmiddellade uit om te voorkomen dat zeepresten zich ophopen en stank veroorzaken.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn wasmachine lekker ruikt?

Als je wasmachine onaangenaam ruikt, bestaat de kans dat je schone was ook een onaangename geur krijgt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar de meest voorkomende is vetluis. Vetluis bestaat uit een ophoping van huidschilfers en zeepresten. Tijd om dit probleem aan te pakken. Gebruik de onderstaande tips om de wasmachine en de was zelf weer helemaal lekker te laten ruiken.

Draai een heet wasprogramma

Kies een wasprogramma en pas de temperatuur aan van het wasprogramma naar boven de 90°C tot 95°C. Dit is de temperatuur dat de bacteriën die vetluis veroorzaken dood zullen gaan. In plaats van wasmiddel gebruik je azijn in de wasmiddellade. Azijn is een natuurlijke manier om te reinigen. Wel is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen kleding meer in de wasmachine zit. Na het programma laat je de deur van de wasmachine open staan zodat deze goed kan drogen. Ideaal gezien doe je dit 1 keer in de maand.


Reinig de rubberen ring

In de rubberen ring van de wasmachinedeur hoopt zich vaak vuil op. Dit vuil kan via het rubber naar het filter van je wasmachine verdwijnen. Daarom is het belangrijk om de ring regelmatig schoon te maken. Bereid een sopje voor met heet water en een klein beetje afwasmiddel. Voor het schoonmaken gebruiken we een doekje. Deze ga je gebruiken om de rubberen ring grondig schoon te maken. Mocht het doekje niet werken bij hardnekkige plekken? Gebruik dan een oude tandenborsten. Droog vervolgens de ring met een schone doek.

Stap 1 | Maak het wasmachinefilter schoon

Het wasmachinefilter zit aan de voorkant van de wasmachine en dan vaak onderin. Hier verzamelt zich veel vetluis. Voordat we deze gaan schoonmaken plaats een emmer onder het filter. Open het klepje van het filter. Laat de machine leeglopen doormiddel van een aftapslang en verwijder het filter. Reinig het filter door af te spoelen met warm water. Nu kan je het filter weer terugplaatsen.

Stap 2 | Reinig de wasmiddellade

Het zeepbakje is ook weer zo’n plek waar veel vetluis kan komen. Om deze schoon te maken haal je eerst het bakje uit de wasmachine. Spoel je de zeepresten weg met warm water. Vervolgens droog je alle onderdelen met een schone doek en kan je het zeepbakje weer terugplaatsen.

Stap 3 | Gebruik je nieuwe wasmachine een paar keer

Bij nieuwe wasmachine kan het zijn dat er aan het begin een chemische of plastic geur vanaf komt. Dit is normaal voor een nieuwe wasmachine, dit zou na een aantal wasbeurten weg moeten gaan.

Tips voor onderhoud & gebruik droger

Hoe voorkom je kreukels in je wasgoed?

Zit jouw kleding altijd vol met kreukels wanneer je het uit de wasmachine haalt? Dit is iets wat wij vaak te horen krijgen, gelukkig zijn er bepaalde manieren om dit te minimaliseren. Wij hebben alle tips op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat jouw wasgoed weer helemaal strak uit de wasmachine komt.

Tip 1 | Sorteer op stofsoort

Het sorteren op stofsoort zorgt ervoor dat stoffen zoals katoen en linnen niet bij een stof ziet zoals polyester. In kleding van katoen of linnen komt namelijk een stuk sneller kreukels dan in kleding van polyester. Door vergelijkbare stoffen samen te wassen is de wasmachine niet alleen sneller klaar, maar zullen er ook minder kreukels in de kleding zitten. Was delicate stoffen apart en gebruik een waszak om ze te beschermen tegen intense bewegingen die kreukels kunnen veroorzaken.

Tip 2 | Gebruik de juiste was instellingen

Kies de juiste was instellingen voor je kleding, vooral de temperatuur en de draaisnelheid van de centrifuge. Een lagere temperatuur en een lagere draaisnelheid verminderen de kans op kreukels, vooral bij delicate of fijne stoffen. Veel moderne wasmachines hebben een speciaal anti-kreuk programma dat helpt om kreukels tijdens het wassen en centrifugeren te verminderen.

Tip 3 | Haal de kleding direct uit de wasmachine

Een van de belangrijkste manieren om kreukels te voorkomen, is door je kleding meteen na het wassen uit de wasmachine te halen. Laat het wasgoed niet in de machine liggen, omdat dit kan leiden tot ingedrukte kreukels. Door ze direct op te hangen zullen er een stuk minder kreukels in komen.

Wasmachine en wasdroger stapelen op elkaar

Met behulp van een tussenstuk, ook wel een stapelkit genoemd, kun je je wasdroger veilig op je wasmachine plaatsen. Dit tussenstuk zorgt ervoor dat de apparaten stevig op elkaar blijven staan, zelfs als de droger dieper is dan de wasmachine. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat de droger van de wasmachine afvalt of dat er schade ontstaat. Wij nemen je stap voor stap mee hoe je dit tussen stuk installeert.

Benodigdheden

Voor het plaatsen van je wasdroger op je wasmachine heb je het volgende nodig:

  • Een universeel tussenstuk met alle bijbehorende onderdelen.
  • Een waterpas.
  • Een extra paar handen om te helpen tillen.


Stap 1 | Waterpas zetten van de wasmachine

Plaats de wasmachine op de gewenste plek en zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de apparaten te stapelen. Zet vervolgens de wasmachine waterpas om te voorkomen dat je was- en droogcombinatie scheef staat en geluid maakt. Leg de waterpas op het bovenblad van de wasmachine. Stel de machine af door de verstelbare pootjes aan de onderkant in- of uit te draaien. Zodra de luchtbel van de waterpas precies tussen de twee streepjes staat, draai je de stelmoeren van de wasmachine stevig aan.


Stap 2 | Plakken van de anti-slip stroken

Nadat de wasmachine waterpas staat, bereid je het tussenstuk voor op plaatsing. Leg het tussenstuk ondersteboven en haal alle onderdelen uit de verpakking. Druk eerst de vier witte kunststof stroken vast in elke hoek van de behuizing. Plak vervolgens de vier zwarte anti-slip delen op deze stroken. Draai nu het tussenstuk om zodat de gladde kant naar boven wijst en plaats het in het midden op de wasmachine.


Stap 3 | Uitrollen van de bevestigingsriem

Rol de bevestigingsriem helemaal uit en zorg ervoor dat de hendel van de riemspanner naar buiten wijst. Steek de riem door de middelste gleuf aan de rechterzijde van het tussenstuk van boven naar beneden. Trek de riem onder de wasmachine door, houd deze recht en in het midden. Trek de riem vervolgens van onder naar boven door de middelste gleuf aan de andere kant van het tussenstuk en laat de riem tijdelijk hangen.


Stap 4 | Droger op de wasmachine plaatsen

Als de droger vier voetjes heeft die volledig in de hoeken zitten, hoef je geen anti-slip stroken te gebruiken en kun je de droger direct in het midden op het tussenstuk plaatsen. Als de voetjes niet volledig in de hoeken zitten, schroef je ze los en plak je de vier zwarte anti-slip stroken in de hoeken van het tussenstuk. Til vervolgens de droger in het midden op het tussenstuk. Het is handig als iemand je hierbij helpt.


Stap 5 | Alles stevig vastzetten

Nu de droger op de wasmachine staat, gebruik je de riem spanner om alles stevig vast te zetten. Pak de bevestigingsriem aan de linkerkant van de set, trek deze over de wasmachine en droger heen en steek de riem door de middelste gleuf van de riem spanner. Span de riem door de hendel van de riem spanner op en neer te bewegen totdat de riem volledig strak zit. Voor extra veiligheid plaats je de witte plastic kap op de riem spanner.

Hoe kan ik mijn wasdroger duurzamer gebruiken?

Als jij ook energie wil besparen met het gebruik van je wasdroger neem dan vooral deze tips door. Er zijn verschillende manieren om duurzamer met je wasdroger om te gaan. Van goed onderhoudt tot het selecteren van bepaalde programma’s wij nemen de 5 beste tips met je door.

Vooraf je was centrifugeren

Aan het einde van een was cyclus centrifugeert de wasmachine altijd. Het is mogelijk om het toerental hiervan aan te passen naar 1.600 toeren. Op die manier komt de was droger uit de wasmachine en zal de wasdroger dus minder werk te hoeven leveren. Dit is vooral goed mogelijk bij katoenen was. Bij delicate was dient het toerental wel lager te blijven om slijtage te voorkomen.

Tip 1 | Maak je wasdroger schoon

Als je zo duurzaam mogelijk wil drogen is het belangrijk om na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon te maken. Hier kan namelijk stof en pluizen in terecht komen. Het pluizenfilter bevindt zich vaak bij de trommel opening en is gemakkelijk te verwijderen. Maak ook om de paar maanden de condensor schoon. Bij een condensdroger spoel je de condensor af onder de kraan, terwijl je bij een warmtepompdroger de condensor met een stofzuigerborstel schoonmaakt.

Tip 2 | De duurzaamste oplossing

De meest duurzame manier om je was te drogen is door deze op een droogrek of droogmolen te hangen. Dit is ideaal wanneer je geen droger hebt, maar ook handig bij mooi weer. Door je was aan de lucht te laten drogen verbruik je geen energie, bespaar je op je energiekosten, en blijft je was langer mooi.

Tip 3 | Warmtepompdroger ipv condensdroger

Als je toch een wasdroger wilt gebruiken is een warmtepompdroger zuiniger dan een condensdroger. Op jaarbasis kan je dit €115 besparen. Het enige nadeel aan een warmtepompdroger is dat deze lagere temperaturen hanteert en dus langer doet over het drogen. Dit zorgt er wel voor dat je kleding langer mooi blijft.

Beste droogprogramma voor je was?

Om het juiste droogprogramma te kiezen moet je vooral kijken aar het type stof en specifieke behoeften. Het meest gebruikte programma is katoenen droogprogramma, maar nieuwere wasdrogers hebben ook speciale programma’s voor jeans, wol, linnen en zijde.

Drogen van handdoeken, beddengoed en jeans

Als je wasdroger speciale programma’s voor deze stoffen heeft, maak daar dan gebruik van. Voor de dikke stof van jeans en handdoeken kies je voor de droogtegraad ‘extra droog’, zodat je ze langer kunt opbergen zonder problemen. Beddengoed droog je op een lagere temperatuur en met de antikreukfase als je droger die optie heeft.


Stof 1 | Drogen van katoenen shirts en broeken

Kies hiervoor gewoon het katoenen droogprogramma. Wat je wel kan doen is de temperatuur iets lager zetten om krimpen te voorkomen.


Stof 2 | Drogen van synthetische en delicate kleding

Met synthetische bedoelen we vooral kleding van stoffen zoals polyester of fleece. Gebruik hiervoor het synthetische droogprogramma als jouw wasdroger deze optie heeft. Voor delicate stoffen zoals wol of zijde is het beter om deze op een droogrek te laten drogen. Als je toch een droger wilt gebruiken, kies dan voor een speciaal programma voor wol of zijde. Als je droger deze niet heeft, gebruik dan het synthetische programma met een lage temperatuur om je kleding te beschermen.


Stof 3 | Wil je muf wasgoed opfrissen?

Naast het drogen van natte kleding kun je een droger ook gebruiken om muffe kleding op te frissen. Sommige drogers hebben een specifiek opfrisprogramma dat muffe geuren uit je kleding verwijdert. Sommige modellen hebben zelfs een opfrisfunctie met stoom, waarmee je kleding kunt opfrissen zonder ze eerst te wassen. Dit is handig om vervelende geurtjes zoals oud parfum of sigarettenrook te verwijderen.

Beste manier om mijn wasdroger schoon te maken?

Het reinigen van je wasdroger is misschien niet het leukste karwei, maar het is wel noodzakelijk. Een vervuilde en verstopte droger werkt minder efficiënt, verbruikt meer energie. Bovendien kan een vieze droger ervoor zorgen dat je was onaangenaam gaat ruiken. In dit artikel leer je hoe je je wasdroger grondig kunt schoonmaken.

Schoonmaken van je wasdroger

Het schoonmaken van je wasdroger kost je maximaal 15 minuten, maar zorgt ervoor dat het apparaat langer meegaat.

Stap 1 | Reinig het pluizenfilter

Het pluizenfilter vangt het meeste stof op dat vrijkomt tijdens het drogen. Dit filter zit meestal in de deur of bij de deuropening van de wasdroger, maar dit kan verschillen per merk of model. Mocht je er niet precies uitkomen waar het pluizenfilter zit bij jouw wasdroger. Bekijk dan de handleiding van de wasdroger voor de exacte data. Het is belangrijk om het filter na elke droogbeurt schoon te maken. Haal het uit de machine en verwijder de grootste stofdelen. Een keer per maand kun je een stofzuiger gebruiken om het filter en de ruimte waar het filter in zit grondig schoon te maken.

Stap 2 | Schoonmaken van de condensor

Voor condens drogers: Om de condensor van een condens droger schoon te maken, moet je deze uit de machine halen. De condensor kan je linksonder in de droger vinden, deze zit achter een klep. De condensor zit vaak vast met een of twee aansluiting. Je kan deze gewoon open en de condensor verwijderen uit de machine. Spoel de condensor af en maak de plek waar de condensor zat schoon met een vochtig doekje. Als je dit hebt gedaan kan je de condensor weer terugplaatsen.


Voor warmtepompdrogers:

De condensor van een warmtepompdroger zit ook achter een klep linksonder in de machine. In tegenstelling tot de condens droger kun je deze condensor echter niet uit de machine halen. Maak de voorkant van de condensor schoon met een speciale borstel voor de wasdroger, waarmee je het stof voorzichtig losmaakt. Zuig het hardnekkige vuil vervolgens op met de borstelkop van je stofzuiger.

Stap 3 | Reinig de trommel

Bij het schoonmaken van je wasdroger is het ook belangrijk om de trommel schoon te maken. Zo blijft de sensor schoon en kan het programma zich beter aanpassen aan de hoeveelheid wasgoed. Maak de trommel schoon met een warm sopje en een vochtige doek.

Hoe droog je delicate stoffen in de wasdroger?

Je hebt kleding van een delicate stof zoals zijde, kant of fijne gebreid hoe kan je dit het beste drogen? Vaak wordt het afgeraden om deze stoffen in de droger te doen. Mocht je toch echt een droger willen gebruiken, volg dan onze tips om dit op een veilige manier te doen.

Tip 1 | Lees het waslabel

Voordat je delicate stoffen in de wasdroger stopt, is het essentieel om het waslabel van elk kledingstuk te controleren. Het label geeft vaak aan of een kledingstuk in de droger mag en op welke temperatuur. Als het label zegt “niet in de droger”, is het veiliger om het item aan de lucht te laten drogen. Voor stoffen die wel in de droger mogen, kies je altijd het laagste warmteniveau.

Tip 2 | Gebruik een waszak

Om je delicate kleding wat beter te beschermen in de droger kan je altijd een waszak gebruiken. Dit beschermt de kleding tegen beweging, uitrekking en zorgt ervoor dat de kleding niet verstrikt raakt. Als je geen waszak hebt, kun je ook een kussensloop gebruiken en deze goed dichtknopen.

Tip 3 | Juiste drogerinstellingen

Om krimpen van de kleding te voorkomen is het verstandig om een zo laag als mogelijke temperatuur aan te houden. Ook zorgt dit ervoor dat de vezels van de kleding niet beschadigd.

Tip 4 | Gebruik drogerballen

Om te voorkomen dat delicate stoffen verfrommeld of statisch worden, kun je drogerballen toevoegen aan de droger. Deze ballen helpen de luchtcirculatie te verbeteren en zorgen ervoor dat de stoffen niet aan elkaar kleven. Als je geen drogerballen hebt, kun je ook een paar zachte, droge handdoeken in de trommel toevoegen om hetzelfde effect te bereiken.

Het ontkoppelen van de wasdroger?

Wilt u de huidige wasdroger verkopen, meeverhuizen of vervangen? Dan zal de wasdroger eerst ontkoppeld moeten worden. Wij nemen je stap voor stap mee om de wasdroger correct te ontkoppelen.

Stroom van de wasdroger halen

Zet de wasdroger uit en trek de stekker uit het stopcontact of de contrastekker. Mocht de wasdroger is aangesloten op een trekschakelaar, schakel dan een elektricien in om de droger veilig van de stroom te halen.

Stap 1 | Haal de trommel leeg

Voor het definitief ontkoppelen van de wasdroger is het belangrijk om zeker te zijn dat alle kleding echt uit de wasdroger is. Controleer dit daarom goed.

Stap 2 | Afvoerslang verwijderen en vastmaken

Als er gebruik is gemaakt van een condens afvoerslang is dit de stap om deze te verwijderen. Pak voor het verwijderen een emmer er kan namelijk nog water in de slang zitten. Maak de slang vervolgens met de opening naar boven vast, je kan hier bijvoorbeeld tape voor gebruiken. Dit voorkomt dat er nog water uit de slang komt bij het verplaatsen.

Stap 3 | Leeg het condensreservoir

Als je geen waterafvoer hebt en de droger het water opvangt in een condensreservoir, zorg er dan voor dat dit reservoir volledig leeg is. De wasdroger is op deze manier juist ontkoppeld.

Beste 4 manieren om je wasgoed sneller te laten drogen

Je net schone kleding wil je natuurlijk zo snel als mogelijk droog hebben om het weer te kunnen dragen. Wij nemen de 4 beste manieren met je door om jouw wasgoed sneller droog te krijgen. Handige tips zoals de trommel minder beladen of door op een hogere temperatuur te drogen.

Sorteer je wasgoed

Om je wasgoed zo efficiënt mogelijk te drogen, is het belangrijk om het te sorteren op type stof. Vermijd het drogen van T-shirts samen met dikke badhanddoeken, omdat dikke stoffen langer nodig hebben om te drogen. Door je katoenen shirts bij elkaar in de trommel te stoppen, droogt alles sneller en gelijkmatiger. Natuurlijk nog wel op kleur zodat de was nog wel mooi blijft. Het droogprogramma duurt dan niet langer dan nodig, waardoor je kleding langer mooi blijft.

Tip 1 | Stop de trommel niet te vol

Het helpt veel als je de trommel van de wasdroger niet te vol doet met kleding, dit helpt vooral wanneer je een warmtepompdroger hebt. Een warmtepomp droger heeft geen verwarmingselement en droogt dus op een lagere temperatuur. Dit heeft een voordeel en een nadeel. Je kleding blijft namelijk wel langer mooi, maar het drogen duurt wel aanzienlijk langer. Als je per keer drogen minder kleding in de droger doet zal die sneller klaar zijn.

Tip 2 | Droog op hogere temperaturen

Deze tip is vooral bruikbaar als jij een condensdroger hebt. Een condensdroger gebruikt namelijk wel een verwarmingselement. Op sommige van deze wasdroger zitten speciale programma’s waar de temperatuur automatisch al hoger staat ingesteld. Dit is alleen niet aan te raden met delicate stoffen en dient altijd voorzichten te worden gebruikt aangezien dit niet al te goed is voor de kleding.

Juiste wasprogramma voor jouw was

Bij het kiezen van een wasprogramma voor bijvoorbeeld wol, sportkleding of beddengoed, is het belangrijk om rekening te houden met de stof van je wasgoed en hoeveel tijd je hebt. Wij raden altijd aan om goed te kijken naar het waslabel in de kleding. In dit item bespreken we de verschillen tussen de programma’s en welke het beste zijn voor jou.

Katoenprogramma

Het katoenprogramma wordt voornamelijk gebruikt als het gaat om beddengoed en handdoeken. Voor katoenen beddengoed en handdoeken raden wij een temperatuur aan van 60 graden Celsius en zouden wij hem laten centrifugeren op 1.400 of 1.600 toeren. Dit zorgt ervoor dat het wasgoed sneller zal drogen. Mocht je ook katoenen overhemden, broeken of shirts hebben raden wij 30 of 40 graden Celsius aan. Voor overhemden, broeken en shirts is dit ook al voldoende.


Delicaat programma

Voor delicate stoffen zoals zijde en wol kies je een speciaal programma dat koud wast. Dit is geschikt voor kwetsbare items zoals lingerie, wollen truien of zijden blouses. Dit programma zorgt ervoor dat je kleding langer mooi blijft door de lage temperatuur en het lage toerental. Bij delicate stoffen kan het ook zijn dat de kleding niet in de wasmachine mag. Kijk hiervoor naar het waslabel in de kleding. Mocht het kledingstuk niet in de wasmachine mogen is het de bedoeling dat u deze met de hand wast.


Overige opties 1 | Snel wassen

Heb je haast? Kies dan voor een snel programma. De meeste wasmachines bieden een kort programma van 15 of 30 minuten, perfect om een muf shirt op te frissen dat geen vlekken heeft. Sommige wasmachines hebben een snel programma waarmee je een halfvolle trommel binnen een uur schoon kunt krijgen. Dit hebben vaak alleen de nieuwere en duurdere modellen wasmachines.


Overige opties 2 | Minder kreukels

Als je wasmachine een stoomfunctie heeft, kun je kiezen voor een stoomprogramma om kreukels te verminderen. Dit is vooral handig voor overhemden als je niet van strijken houdt. Hoe dit werkt is dat de wasmachine stoom toevoegt tijdens of na het wasprogramma. Dit zorgt ervoor dat je sneller klaar bent met strijken.


Overige opties 3 | Anti-allergie programma

Heb je last van allergieën voor bijvoorbeeld dierenharen of pollen? Dan kun je het beste het hygiënische of anti-allergieprogramma van je wasmachine gebruiken. Dit programma wast op een temperatuur boven de 60 graden Celsius en voegt extra spoelbeurten toe. Hierdoor worden bacteriën en allergenen beter uit je wasgoed verwijderd, wat irritaties vermindert. Dit programma is ook ideaal voor babykleertjes of als je gevoelig bent voor wasmiddel of huisstofmijt.

Wisselend aanbod

Voor ieder wat wils, ruime keus in merken en prijsklassen

Betrouwbaar en voordelig

Volledig nagekeken machines tegen scherpe prijzen

Uitstekende service

Snelle bezorging en vakkundige reparatieservice, 7 dagen per week

Bezorging, aansluiten & retour nemen oud witgoed

Wanneer je een bestelling hebt geplaatst nemen wij binnen 24 uur contact met je op om een afspraak in te plannen voor de bezorging van jouw aangeschafte machine. Natuurlijk is het ook mogelijk om jouw aankoop kosteloos af te halen bij ons in Ede. 

Bij bezorging streven wij ernaar om binnen 2 dagen jouw witgoed te bezorgen en eventueel aan te sluiten. Dit doen wij flexibel 7 dagen per week, dus ook in de weekenden. Wij berekenen onze transportkosten voor bezorging op basis van kilometers. Tijdens het bestelproces zie je direct wat deze kosten zijn. Wij bezorgen jouw apparatuur tot aan de drempel. 

Wil je graag dat wij jouw witgoed ook meteen plaatsen en aansluiten? Dat kan zeker. Wij rekenen hiervoor een vast bedrag van €30,- euro. 

Wij kunnen oude wasmachines, vaatwassers en drogers voor je afvoeren om te laten recyclen. Hier rekenen wij een vast bedrag van €30,- euro voor, zodat wij het apparaat op duurzame manier kunnen laten verwerken.

Waarom rekenen wij bezorgkosten, aansluitkosten en kosten voor het retour nemen van oud witgoed?

Door transparant te zijn in deze kosten kunnen wij de prijzen van ons tweedehands en refurbished witgoed zo laag mogelijk houden. Daarnaast is het berekenen van bezorgkosten op basis van kilometers vaak vele malen voordeliger voor jou als klant, als dat hier een vast bedrag tegenover staat. 
Bij andere aanbieders zitten de kosten zoals bezorging, aansluiten en het retour nemen van oude apparatuur vaak al in de verkoopprijs verwerkt, waardoor het gratis kan lijken. 

Bij de Beuk Witgoedservice doen wij dit bewust niet, om te voorkomen dat je voor service betaalt die je niet nodig hebt.

Storing of een defecte machine? Dat kan je huishouden behoorlijk stilleggen en het gebeurt altijd op het verkeerde moment. Wij repareren wasmachines, drogers en vaatwassers. 

Neem direct contact op met De Beuk Witgoedservice bij storing. Wij nemen vaak dezelfde dag maar zeker binnen 24 uur contact met je op om een afspraak in te plannen voor diagnose en reparatie. Vaak kan dit al binnen 2 dagen. Ook als jouw witgoed niet bij ons is aangeschaft!

Omdat wij alleen met gecertificeerde monteurs en originele onderdelen werken ben jij zeker van kwaliteit. Daarnaast bieden wij 3 maanden garantie op al onze reparaties. 

Wij werken 7 dagen in de week en zijn iedere dag telefonisch bereikbaar tot 20:00 uur op telefoonnummer (+31) 06 34 455 182. Je kunt jouw storing natuurlijk ook altijd 24 uur per dag doorgeven via e-mail, het contactformulier of via WhatsApp. Bekijk hiervoor onze contactpagina.

Diagnose en reparaties witgoed binnen de garantietermijn

Bij de Beuk Witgoedservice kun je met een gerust hart tweedehands witgoed aanschaffen onder andere met onze flexibele garanties. Heb je jouw witgoed bij ons aangeschaft en raakt deze defect binnen de gestelde garantietermijn? Dan zijn de voorrijkosten, diagnose en reparatie vaak gratis. Alleen reparaties aan motorische onderdelen vallen onder de garantievoorwaarden, dus niet op handgrepen of andere gebruiksonderdelen. 

Blijkt jouw bij ons gekochte tweedehands witgoed niet meer te repareren zijn? 
Geen zorgen, wij bieden wij een flexibele omruilgarantie. Bij motorische defecten ruilen wij jouw machine graag voor je om voor een machine van dezelfde soort en van gelijkwaardige aankoopprijs.

Diagnose en reparaties witgoed buiten de garantietermijn

Is de garantietermijn van jouw machine verstreken, of is jouw witgoed niet bij ons aangeschaft? Ook dan staan we natuurlijk voor je klaar met een snelle reparatieservice.


Wij komen na melding van de storing zo snel mogelijk bij je langs voor een eerste diagnose en bekijken wat er nodig is aan reparaties en eventueel onderdelen. Tijdens de diagnose geven wij je altijd direct een heldere indicatie van kosten, zodat je nooit voor onverwachte kosten of verrassingen komt te staan, wel zo prettig.


Wij hanteren de volgende standaard kosten:

- Voorrijkosten + diagnose + 15 min. arbeidsloon: €69,- euro incl. btw. 
- Per kwartier reparatiekosten €15,- euro incl. btw.

Bovengenoemde prijzen zijn exclusief de kosten van de benodigde onderdelen voor het uitvoeren van de reparatie. 

Garantieperiode verstreken maar jouw machine wel bij ons gekocht? Dan geven wij je 25% korting op de aanschaf van een vervangende machine tot 12 maanden na aankoop bij het aantonen van de originele factuur.

Witgoed onderdelen bestellen

Soms komt het voor dat je op zoek bent naar alleen een specifiek onderdeel. Denk aan een wasmachinefilter, knoppen die missen of andere slijtagegevoelige onderdelen. Ook voor losse onderdelen ben je bij De Beuk Witgoedservice aan het goede adres. Wij helpen je graag bij het vinden van het juiste originele witgoed onderdeel en sturen het zo snel mogelijk naar je toe. Vaak hebben wij onderdelen al binnen 3 dagen op voorraad. 
Neem contact met ons op en vertel ons welk onderdeel je nodig hebt. Dan gaan wij voor je op zoek.

Uiteraard verkopen wij alleen b keus, refurbished en tweedehands witgoed die technisch 100% in orde is. Als extra zekerheid bieden wij de volgende garanties na aankoop:

- Witgoed boven €300 euro: 6 maanden garantie
- Witgoed tussen de €200 & €300 euro: 3 maanden garantie 
- Witgoed onder de €200 euro: 14 dagen garantie

De garantie is alleen van toepassing op de motorische onderdelen van de machine. 

Liever extra zekerheid? Voor machines boven de €300 euro is het mogelijk om extra garantie bij te kopen.

Daarnaast bieden wij in het geval van een defect apparaat ook 25% korting op de aanschaf van een andere machine binnen 12 maanden na aankoop bij het tonen van de originele factuur.

Omruilgarantie

Gaat jouw bij ons gekochte tweedehands witgoed stuk, blijkt deze niet meer te repareren zijn en gebeurt dit binnen de garantietermijn? Bij motorische defecten ruilen wij jouw machine kosteloos voor je om voor een machine van dezelfde soort en van gelijkwaardige aankoopprijs.

Liever nieuw witgoed aanschaffen? Ook dat is mogelijk

Bij De Beuk Witgoedservice zijn wij gespecialiseerd in tweedehands, b keus en refurbished witgoed. Heb je liever toch een gloednieuwe machine? Ook dan staan wij voor je klaar. 

Vertel ons jouw wensen door contact met ons op te nemen en wij gaan voor je op zoek naar de machine van jouw keuze. Samen bespreken we of de machine echt gloednieuw moet zijn, of dat een krasje te overzien is. Zo kun je toch besparen op technisch gloednieuw witgoed.

Vragen, storing of op zoek naar een specifieke machine of onderdelen?

Neem contact met ons op en vertel ons jouw wensen. Wij helpen je graag zo snel mogelijk aan de best passende oplossing.

 

Wat onze klanten zeggen